Over Stichting Anak Sumatera

Wie zijn wij?

Stichting Anak Sumatera is opgericht om de straatkinderen in Dolok Masihul op Sumatra, structureel aan een veilig thuis te helpen. Al jaren zijn mensen in Nederland en Indonesië in touw om deze kinderen eten te geven, van medische zorg te voorzien, en de meest urgente hulp te geven. De stichting bestaat uit een Nederlandse en een Indonesische tak.

Nederland

Voorzitter: Annie Sukarniwati
Secretaris: Karen Jonkers
Penningmeester: Jan Pool

Indonesië

Voorzitter: Yuslina Yusuf
Secretaris: B. Ginting
Penningmeester: Vacature
Werkvoorbereider: Keplor Efendi

Het stichtingsbestuur ziet toe op een verantwoorde besteding van donaties en zet zich in om het thuis voor de straatkinderen te realiseren. Ze zetten zich in om acties voor de straatkinderen van Sumatra te ondersteunen. De bestuursleden krijgen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

Initiatiefnemer Annie Sukarniwati: ‘Tante Annie’

Annie Sukarniwati, is de eigenaar van Toko Tante Annie. Ze groeide op in Dolok Masihul. Dolok is een klein dorp in het noorden van Sumatra. Al van jongs af aan zag Annie de straatkinderen in haar dorp. Ze maakte mee dat een straatkind aangereden werd door een auto en gewond op straat bleef liggen. Er was geen vriendelijk woord, geen medische verzorging, zelfs geen pijnstilling. niemand die iets voor hem deed. Ze besloot dat dat moest veranderen. Elk jaar gaat ze naar Dolok en brengt tassen met cadeautjes en geld naar de kinderen, zodat ze voelen dat ze waardevol zijn en dat er iemand is die van hen houdt. Die stralend blije en dankbare blik in hun ogen vergeet ze nooit meer.

De kinderen

Er zijn in Dolok Masihul ongeveer 30 straatkinderen, min of meer gelijk verdeeld over de christelijke, de moslim-, de boeddhistische en de hindoeïstische gemeenschap. De kinderen zijn tussen de 7 tot 13 jaar oud. Het gaat om jongens en meisjes die op straat leven. Ze kunnen niet rekenen op eten, medische zorg, laat staan onderwijs. Het risico op misbruik is groot. Alle kinderen kunnen onze hulp gebruiken, los daarvan zijn veel kinderen echt talentvol – zij kunnen nog veel bereiken.

Het T(e)huis

De grond voor het weeshuis is gedoneerd door de familie van Tante Annie in 2014. In 2015 is de grond bouwrijp gemaakt en de fundering gestort. In 2019 proberen we de laatste vleugel met de laatste 5 slaapkamers, de portiersloge en de gastenkamers af te bouwen. In 2020 hopen we dat de begeleiders beschikbaar komen en kunnen de kinderen intrekken.

Als het thuis af is heeft het een grote keuken, eet- en huiskamer, 15 slaapkamers, 3 ruime badkamers en 6 toiletten, een leslokaal, bibliotheek, muziek en spellokaal, was- en droogruimte, een portiersloge en 2 gastenkamers. Het huis heeft 3 vleugels en wordt gebouwd om een binnentuin heen. In de tuin is een grasveld om te voetballen, schaduw van bomen tegen de zon en een moestuin voor groenten en kruiden. hopen we dat de kinderen in kunnen trekken. staat de inrichting van de keuken, slaapkamers, de was- en droogruimte en rest van het gebouw op het programma.

In huis wordt de elektriciteit voor het grootste deel verzorgd door zonnepanelen en een accu. We streven naar computers en wifi in het leslokaal. Verwarming is niet nodig in Indonesië.

Indonesië: Desa Tegal Sari, kec. Dolok Masihul, kab. Sergei,  Sumatra-Utara,

 

Nederland: Marsmanstraat 14, 1702 GA Heerhugowaard,

Neem contact op via:
contact@anaksumatera.org

072 – 743 9389
(Toko Tante Annie)